No images
Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3Photo Title 4Photo Title 5Photo Title 6Photo Title 7Photo Title 8Photo Title 9Photo Title 10

Geschiedenis

BMBM door de jaren heen.
Een kleine bloemlezing over de geschiedenis van deze jeugdfanfare samengesteld door:
Jos Rijken, Marc Palmen en Martijn van der Veen.alt

Al in september 1968 werd gestart met een jeugdorkest. Het jeugdorkest B.B.S.V. (Broekhuizen, Broekhuizenvorst, Swolgen en Vierlingsbeek) was een iniatief van dhr. Jos Rijken, dirigent van de "grote" verenigingen uit deze 4 dorpen. Jos Rijken dirigeerde zelf, en arrangeerde veel van de muziek.
Op zondag 8 maart 1969 was het eerste concert, en in mei daarop volgend ging het jeugdorkest naar het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in het Belgische Neerpelt.

In 1970 hield het orkest echter op te bestaan. 
In 1977 was er de herstart, met Broekhuizen, Maashees en Vierlingsbeek, onder de naam jeugdorkest B.M.V. Iedere zondagmorgen werd er vanaf 10.00u. 's-morgens gerepeteerd in één van de drie plaatsen (jaja beste muzikanten, op zondagmorgen!).
Op 8 mei 1977 werd de eerste prijs met lof gehaald op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt, en in juli van dat jaar ging 'ons' jeugdorkest voor de eerste keer voor een concertreis naar Luxemburg, iets wat daarna nog vaak is herhaald.
Ook werd in 1977 een singletje opgenomen. Op de A-kant stond de mars Limbra, op de achterkant de mars Over and Out. Deze single is later intregaal overgenomen op de CD BMBM 2002, die wij (u raad het al) in 2002 opnamen.
alt

Halverwege de jaren '80 heeft de harmonie van Wanroy enkele jaren mee gedaan met het jeugdorkest, wat toen logischerwijs B.M.V.W. werd. Deze samenwerking heeft niet lang geduurd, vanwege de grote afstand, en omdat Jos Rijken stopte als dirigent bij de harmonie van Wanroy.
Nadat hij in 1990 ook stopte als dirigent van de harmonie van Vierlingsbeek stopte ook "Vierlingsbeek" met het jeugdorkest. In 1991 stapte de fanfare van Broekhuizenvorst in. Het orkest bevatte toen geen harmonie-instrumenten meer, en de naam werd veranderd in Jeugdfanfare B.M.B.
Nadat in 1992 dhr. Rijken stopte als dirigent van de jeugdfanfare, nam John Gubbels het dirigeerstokje over.

 

In 1995 kwam werd Gert-Jan Rongen uit Boxmeer dirigent van de jeugdfanfare. Hij heeft het orkest geleid tot de zomer van 2003, met onderbreking van 1 jaar.
In het seizoen 2001-2002 stond het concert onder leiding van Chris Derikx uit Broekhuizenvorst.
Eind jaren negentig was het minder gesteld met de opleidingen in de vier verschillende dorpen. Vanwege de leeftijd waren veel leden gedwongen te stoppen, terwijl er weinig nieuwe leden bijkwamen. Zo brengt vanaf 2000 ook de fanfare van Melderslo haar jeugdleden onder in de jeugdfanfare, die vanaf toen natuurlijk werd omgedoopt tot Jeugdfanfare B.M.B.M. 

Vanaf november 2003 nam de eerste vrouwelijke dirigent in de BMBM-geschiedenis het stokje van Gert-Jan Rongen. We hebben het over Ester Alofs uit Leveroy. Gedurende twee jaar heeft zij jeugdfanfare BMBM gedirigeerd. Onder leiding van Ester werd in 2005 op het Europees Muziekfestival in Neerpelt een 1e Prijs Cum Laude gehaald. 

Echter in november 2005 kreeg Jeugdfanfare BMBM weer een andere dirigent, Maarten Rijs. Met Maarten hadden we op het Eurofestival in Maasbracht al een predicaat goed met daarbij de aanmoedigingsprijs. Die aanmoedigingsprijs was te danken aan het feit dat de jury ons beoordeelde als meest veelbelovend jeugdorkest van de festivaldag.

In het jaar 2007 stond het orkest onder deskundige leiding van Antoine van Buggenum. Hij dirigeerde het orkest tot eind 2008. Van 2009-2011 speelde het jeugdorkest onder leiding van Bas Clabbers. En van eind 2011-2015 was Johan Smeulders dirigent. Vervolgens is Bart Wolters dirigent geweest tot 2018 en inmiddels staat het orkest onder leiding van Michel Zanders. 

Onze concertreis ondernemen we bijna ieder jaar, en de hoeveelste keer we nou eigenlijk precies gaan, weten we inmiddels ook. In 2019 zal dit voor de 39e keer zijn. Het is in een niet weg te denken onderdeel van een seizoen BMBM. Het is in ieder geval een niet weg te denken onderdeel van een seizoen BMBM. Verbazingwekkend om iedere keer weer te zien hoe gedurende 8 dagen het "BMBM-gevoel" ontstaat. 

De Vierlingsbeekse Jan Ewals (vele jaren één van de jeugdleiders van B.M.V.) schreef in 1984 in een brief over de bijzondere terugreis vanuit Luxemburg. Hij schrijft dat er veel verdriet was over het feit dat het bijna afgelopen was. De bus leek volgens Jan op een rondvaartboot, met dit verschil dat het water zich aan de binnenkant bevond i.p.v. de buitenkant. Nou Jan, wat dat betreft gaat het tegenwoordig niet zo veel anders. Voor de "grote" fanfares zal BMBM dan wel een deel van de opleiding zijn, voor de leden is het veel meer en dat is goed heel goed...........