No images
Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3Photo Title 4Photo Title 5Photo Title 6Photo Title 7Photo Title 8Photo Title 9Photo Title 10

Luxemburgreis 2012

Beste leden en vrienden van jeugdfanfareorkest BMBM,

Mij is gevraagd om een stukje te schrijven over de bevindingen en ervaringen van de Luxemburgreis.

Dit was mijn debuut als dirigent van BMBM tijdens de legendarische Luxemburgreis en dat is me meer dan goed bevallen. Ik snap nu ook waarom het “de legendarische Luxemburgreis” wordt genoemd. Het was prachtig om mee te mogen maken hoe jongeren (en ondersteunende ouderen) tijdens deze reis naar elkaar groeien d.m.v. muziek maken en hier en daar door het nuttigen van een aantal drankjes… Mijn leraar zegt altijd dat muziek maken verbindt en hij heeft absoluut gelijk. Het was mooi om te zien dat de groepsdynamiek in deze week ook echt dynamisch is, want jong en oud musiceert, loopt, eet, zwemt, kanoot, huilt, ondersteunt en drinkt door elkaar heen. Mooi om te zien hoe de oudere leden de jongere leden helpen tijdens het muziek maken maar ze ook de kneepjes van het orkestvak leren (met alle positieve en negatieve gevolgen daarvan…). Het orkest heeft in een week grote muzikale stappen gezet en is  qua sound en muziek maken naar elkaar toe gegroeid. Het is toch best heftig om een week van je ouders en de vertrouwde omgeving weg te zijn waardoor je op jonge leeftijd al gedeeltelijk op jezelf aangewezen bent en dus een persoonlijke groei doormaakt.

Wat betreft de concerten hebben we een aantal fantastische concerten gegeven met als absoluut hoogtepunt, voor mij dan in ieder geval, het donderdagavondconcert op camping Birkelt. Wat een fenomenale avond was dat in een prachtige sfeer en ambiance. Ik had kippenvel vanaf de eerste inzet tot de laatste toegift. Wat een kick was dat zeg! En wat was ik trots op de leden dat we dat voor elkaar hebben gekregen. Gesproken werd dat het dak eraf ging, wat er gelukkig op bleef zitten want het was, alweer, aan het regenen. Ook het concert in Larochette op de zondagavond en het concert in Luxemburgstad hadden een bepaalde magie over zich. Een magie waardoor het orkest naar een hoger niveau getild werd. Het is geweldig dat een orkest met zoveel jonge leden dit al op deze leeftijd mag meemaken. Dit zijn ervaringen die elk kind of volwassene ooit hoort mee te maken. Dan merk je pas echt wat muziek kan doen en wat voor emoties het kan losmaken.

Ik wil het bestuur, de leiding, en uiteraard de leden bedanken voor deze geweldige week.

Johan Smeulders

Dirigent BMBM 2011/2012

 
Meer artikelen...